8 tips om een burn-out te vermijden
burn-out behandelen, burn-out voorkomen, burnout bore out, chronische stress, gelukkig in je job, Loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching, Omgaan met burnout, persoonlijk leiderschap, symptomen burn-out, symptomen stress, wat is een burn-out, work-life balanceVrijheid betekent verantwoordelijkheid.
Daarom zijn de meeste mensen
er bang voor.
George Bernard Shaw
Twee op de drie werknemers voelen meer stress dan goed voor ze is. Bijna één op de tien kampt met een burn-out. Dti zijn verontrustende cijfers. In deze blog vind je alvast enkele tips om niet op te branden.
Het woon-werkverkeer, de mentale en fysieke druk van onze job, de intensiteit waarmee we werken, de gevolgen daarvan op de werk-privébalans en de onzekerheid over het behouden van onze baan: het heeft allemaal zijn invloed op ons stressniveau.
8 tips om een burn-out minder kans te geven
1. Autonomie, teamwerk en collega’s zijn de grootste bronnen van energie voor werknemers. Hou daar rekening mee als je een job zoekt of als je je eigen job onder de loep neemt. Kom je tot de vaststelling dat er op één van deze vlakken wat schort aan je baan, spreek daar dan over. Vanzelf gaan de problemen niet weg.
2. Je bent veel stressbestendiger als je persoonlijkheid past bij de bedrijfswaarden en -cultuur van de organisatie waar je werkt. Wees daar eerlijk over tegenover jezelf en je werkgever. Vooral als je solliciteert, is dit een punt om niet licht over te gaan. Daag je toekomstige werkgever uit om te bewijzen dat de bedrijfssfeer die hij afficheert geen lege doos is.
3. Wees niet bang van stress. Spanning hoort nu eenmaal bij het werk. Er is niets mis met een tijd hard en intensief te werken. Bedenk dat je uit een geslaagd project ook positieve zaken haalt zoals voldoening, trots en persoonlijke groei. Neem wel regelmatig tijd voor ontspanning.
4. Wees niet bang van conflicten. Bespreek met je collega’s en verantwoordelijke wat je stoort. Bekijk samen hoe deze zaken aangepakt kunnen worden. Zo lever je zelf een actieve bijdrage aan een betere sfeer op de werkvloer.
5. Leer ‘nee’ zeggen als het werk je te veel wordt en je de taken niet meer gebolwerkt krijgt. Bespreek welke taken prioritair zijn en welke wat langer kunnen wachten. Maak hierover duidelijke afspraken.
6. Werkgevers: wees alert naar mogelijke stress of burn-out signalen. Verander er iets in het werk of de manier van doen van één van de collega’s? Neem de tijd om het te bespreken en om samen naar een oplossing te zoeken.
7. Werkgevers: werk een beleid uit. Vandaag heeft 6 procent van de grote werkgevers een specifiek burn-outbeleid. Vraag werknemers wat aan hen vreet, breng de psychosociale risico’s in kaart, werk een re-integratieaanpak uit, sensibiliseer,… Dit rendeert. Organisaties die zo’n beleid al voor 2012 invoerden, tellen minder burn-outs dan organisaties die er pas later mee gestart zijn.
8. Werkgevers: zorg voor werk op maat. Mensen zijn geen robots. Iedereen ‘werkt’ anders. Een werknemer die elke dag aan de slag kan met zijn talenten en interesses, zal veel minder snel uitvallen dan iemand die tegen zijn zin komt werken. Hoe positiever werknemers hun job beoordelen, hoe kleiner de kans op een burn-out.
Wil jij een burn-out vermijden?
Tijdens de stress- en burnoutcoaching leer ik je hoe jij een burn-out kan vermijden.
Wil je niet wachten en zelf pro-actief aan de slag gaan? Dan is de stress- en burn-out coaching Meet more life in balance precies wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn.
Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be