psycholoog duffel

De taal van het lichaam
is de sleutel tot de ziel.
Konstantin Stanislavsky

In de media zijn de berichten over burn-out niet meer weg te denken. Zo kwam er op 2 januari jl. op het VTM nieuws het bericht dat één op de vijf werknemers kans heeft op burn-out door te veel stress … Ik vind dit een onthutsend hoog cijfer. Volgens hetzelfde bericht is burn-out een onderschat probleem dat beter voorkomen dan genezen kan worden.
Naast de berichten over cijfers en resultaten van onderzoeken getuigen meer en meer mensen over hun burn-out, hoe ze er in terecht gekomen zijn en met welke acties en behandelingen ze genezen zijn. Het is opvallend in deze verhalen dat het lichaam vaak op voorhand signalen gegeven heeft dat het uit de reservebatterij aan het putten is, maar dat deze signalen genegeerd werden tot … de reservebatterij helemaal leeg en op was. De burn-out kon niet langer ontkend worden.
In deze talentsleutel vind je informatie, vragen en opdrachten om bij het begin van het nieuwe jaar na te denken over de vraag of jouw balans in evenwicht is en wat je hiervoor eventueel kan doen.

Wat is een burn-out?
Burn-out is in de meeste gevallen het eindstadium van een jarenlange overbelasting op het werk. Vaak gaat het bij burn-out om mensen die hun hart en ziel in hun werk hebben gelegd.
Een burn-out door het werk wil niet zeggen dat iemand het werk niet goed doet of dat die persoon onbekwaam is. Dikwijls zijn de mensen met een burn-out juist zeer goede werkkrachten. Vaak gaat het om plichtsbewuste mensen die altijd gemotiveerd en gedreven waren en voor zichzelf de lat hoog hebben gelegd.
In het algemeen treedt een burn-out op wanneer een werknemer ervaart dat hij zich in een situatie bevindt waarin hij onmogelijk het werk naar behoren kan uitvoeren of hoe hij het zou willen uitvoeren. Deze onmogelijke situatie komt voort uit:
• de verplichtingen van het veel werk, onrealistische doelstellingen, gebrek aan opleiding, gebrek aan erkenning, een té groot verschil tussen het ideale werk en het echte werk
• de mogelijkheden van de werknemer: competenties, mate van autonomie, steun van collega’s en leidinggevende.

Hoe een burn-out herkennen?
Mensen met een burn-out:
• zijn emotioneel en lichamelijk uitgeput.
• hebben een afnemend engagement en motivatie, ze zijn cynisch en/of afstandelijk.
• hebben het gevoel dat ze professioneel falen.
• hebben lichamelijke klachten.

Is jouw balans in evenwicht?
In ons leven ervaren we draagkracht. Het is de kracht die we nodig hebben om het leven te kunnen dragen. Onze draagkracht vergroot door dingen te doen waar onze batterij van oplaadt. Slapen, gezond eten, een plek waar je tot rust kan komen, een partner, vrienden, familie, lichamelijk contact, doen wat je graag doet, …
Als onze draagkracht groot genoeg is, kunnen we de draaglast van het leven aan. Draaglast is alles wat energie vraagt: gewoon leven, werken, rouwen, te weinig geld, te veel prikkels, gebrek aan gezondheid, onzekerheid, pijn, een crisis in je leven, werk verliezen, te veel hooi op je vork, te weinig tijd en ruimte voor jezelf, angstig zijn.
Als onze draagkracht groot genoeg is en we voldoende reserve hebben, kunnen we het leven aan. Als er dan draaglast bij komt, ga je niet meteen kopje onder.
Als je draaglast groter is dan je draagkracht gaat er op je dashboard van je lichaam een rood lampje branden. Je begint dan energie te putten uit je reservebatterij. Maar … deze heb je in feite alleen voor uiterste noodgevallen. Als er een rood lampje brandt, moet je dit zo snel mogelijk oplossen. Dit kan je doen door je draaglast te verminderen of je draagkracht te vergroten.
Is jouw draagkracht en draaglast in evenwicht?
Wat is de draaglast in jouw leven?
Wat is jouw draagkracht?
Wat doe jij om je batterijen bij te vullen? Wat werkt er voor jou? Wat doe jij graag?

Is het evenwicht tussen je draagkracht en draaglast zoek? Met mijn coaching herstel je dit weer.

In mijn stress en burn-outcoaching voorkom je dat er op het dashboard van je lichaam te veel rode lampjes gaan branden. Zodat jouw balans weer helemaal in evenwicht is.

Wil je niet wachten op jouw levensgeluk, maar zelf pro-actief aan de slag gaan met je leven?

Neem dan nu contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 15 of boek je afspraak via de online agenda.