Met deze 4 tips voorkom je een black-out bij het sollicitatiegesprek

, , , , , ,
psycholoog duffel

Wanneer we negativiteit omkeren
naar positieve gedachten,
dan veranderen de omstandigheden
in ons leven.
In plaats van klaagzang en jammer
neemt vrijheid de plaats in.
Michael Bernard Beckwith

De meeste mensen hebben gezonde stress voor een sollicitatiegesprek. Gezond omdat het je scherp houdt, je daardoor accuraat antwoordt, en omdat het aantoont dat deze sollicitatie belangrijk voor je is.
Deze stress mag je echter niet verlammen of tot een black-out leiden. Met deze tips voorkom je dit.

1. Wat kan je de dagen voor het gesprek doen?
Bij stress zit je aandacht vooral in je hoofd. Ook je energie zit dan boven in je lichaam, want energie volgt aandacht. Omgekeerd is ook waar: aandacht volgt energie. Je kan verschillende oefeningen doen om je aandacht naar je lichaam te brengen waardoor je energie daalt.

• Ga met je aandacht naar je adem. Volg de natuurlijke stroom van de adem en volg deze tot helemaal in je buik. Doe dit tot je je adem in je buik ervaart en je rustiger ademt.
• Ga rechtop zitten op een stoel met beide voeten op de grond. Wees met je aandacht bij je voeten en voel de grond onder je.
• Adem langzamer en leg vooral de nadruk op langzaam en langer uitademen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook voor een sollicitatiegesprek. Zoek vooraf informatie op over het bedrijf en de job. Zoek uit waar je precies moet zijn en hoe je er kan geraken. Sla de telefoonnummer van je contactpersoon op in je telefoon. Bereid de antwoorden voor op de meest gestelde vragen en oefen door ze hardop te zeggen voor de spiegel. Stel je het sollicitatiegesprek voor en visualiseer een positieve afloop.

2. Wat doe je vlak voor het gesprek?
Neem tijdens het wachten voor je gesprek de tijd om met je aandacht je adem te volgen. Focus op je adem, op je voeten op de grond. Voel je rug tegen de leuning en je billen op het zitvlak van de stoel.
Wees je bewust van je gedachten en realiseer je dat je zenuwen hebt voor iets wat belangrijk voor je is. Anders zou je geen spanning ervaren. Omarm de angst als de kwaliteit die jou op scherp houdt en maakt dat je accuraat antwoordt.
Ontspan je schouders en je lichaam en neem een zelfzekere houding aan. Ook dit verjaagt het stresshormoon.

3. Hoe pak je het aan tijdens het gesprek?
Blijf op je ademhaling letten en blijf het contact met de stoel voelen. Let op je lichaamstaal en zorg ervoor dat je niet wiebelt met je benen of voeten. Je zet best je beide voeten naast mekaar op de grond.
Leg je armen ontspannen op de tafel voor je. Vermijd dat je zenuwachtig met een balpen of met je haar zit te wriemelen.
Denk na voor je antwoord. Je hoeft je niet te laten opjagen. Hiermee toon je aan dat je eerlijk en oprecht wilt antwoorden op de vragen.

4. Wat na het gesprek?
Wees mild voor jezelf en geef jezelf niet op de kop als je iets verkeerds zou gezegd hebben. Zo krop je je teleurstelling niet op. Kijk eerlijk terug naar het gesprek en onderzoek wat je geleerd hebt. Geef jezelf een pluim voor wat je goed gedaan hebt. Neem dit mee voor het volgende gesprek. Zo plaats je alles weer in het juiste perspectief.

Ik hoop voor degenen die op zoek zijn naar een job dat ze snel iets vinden. En: ook solliciteren kan je leren.

Met deze tips concreet aan de slag?

Dan kan loopbaanbegeleiding je hierbij helpen. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kan deze boeken via de online agenda. Ik kijk uit naar je verhaal!