psycholoog duffel

Waarheid, schoonheid, liefde,
Echtheid en tijdloosheid zijn de troeven van vrijheid.
Zij komen tevoorschijn op momenten van ontspanning.
Hans Knibbe

Wat doet stress met ons lichaam?
Er is heel wat onderzoek gedaan naar de effecten van stress en daarom neem ik je even mee voor een theorieles hierover.
In een stressvolle situatie worden onze bijnieren geprikkeld om het stresshormoon cortisol te produceren. Dat zorgt ervoor dat er eiwitten in de spieren worden afgebroken, waardoor glucose vrijkomt. Glucose zorgt voor energie, en die energie zorgt er weer voor dat je lichaam teruggebracht wordt in homeostase, een stabiel intern milieu. Verder komen adrenaline en noradrenaline vrij, je lichaam wordt in een staat van paraatheid gebracht zodat je kunt vluchten of vechten. Door deze laatste twee stijgt je bloeddruk en versnelt je hartslag, je hart kan dan meer bloed rondpompen. Als je langdurig aan stress bent blootgesteld en dus een langdurig verhoogd cortisol -, adrenaline- en noradrenalinegehalte hebt, is dat schadelijk voor je gezondheid. Het lichaam is namelijk niet toegerust op zo’n constante staat van paraatheid.
Het kan het geheugen aantasten, de weerstand ondermijnen en een snellere veroudering veroorzaken. Verder neemt de productie van serotonine als eerste af bij chronische stress. Serotonine is nu juist één van onze gelukshormonen dat bovendien ook een rol speelt bij in- en doorslapen. Bovendien reguleert het bijvoorbeeld de activiteit van dopamine, dat het plezier- en pijncentrum in de hersenen activeert. Bij een tekort daaraan beleef je geen plezier meer aan dingen.
Kortom, er is alle reden om goed in de gaten te houden of je niet teveel en te vaak aan stress bloot staat. Laat je het te ver komen en raak je opgebrand, dan is je lichaam te lang ondermijnd en schakelt het je gewoon uit.
Bron: Eenvoudig gelukkig, Karin Bosveld

Lachen als tegengif
Er is een Japans verhaal over Hotei, de lachende Boeddha. Het verhaal gaat dat hij van de ene plaats naar de andere trok, en dan op de markt ging staan en alleen maar Iachte. Dat was zijn leer: lachen. Een aanstekelijke, meeslepende schaterlach waarbij zijn hele buik schudde van het lachen. Op het laatst rolde hij over de grond van het lachen. Dat werkte aanstekelijk: de mensen om hem heen begonnen ook te lachen. Het lachen verspreidde zich over het dorp, totdat in de wijde omgeving lachsalvo’s klonken.
Iedereen keek uit naar de komst van Hotei, omdat hij zoveel plezier, zoveel zegen bracht. Nooit zei hij een woord. Als je hem iets over Boeddha vroeg, begon hij te lachen. Als je hem iets over verlichting vroeg, begon hij te lachen. En als je hem een vraag over de waarheid stelde, begon hij ook te lachen. Lachen was zijn enige boodschap.

Meditatie als bron van geluk
Tijdens één van de bijeenkomsten met de meditatiegroep hebben we heel wat afgelachen! De deelnemers hadden hun hoofd vrij om te ervaren hoe het leven echt voelt, zonder beslommeringen en vooral: zonder de onbestemde gevoelens die mensen normaal met zich meedragen. Vage gevoelens van onveiligheid (‘straks gaat het mis’), eenzaamheid (‘uiteindelijk sta ik er alleen voor’) of bijvoorbeeld onbekwaamheid (‘straks val ik door de mand’). Robert Sapolsky, bioloog en hoogleraar aan de Amerikaanse Stanford Universiteit, bedacht een woord voor de zeurende pijn van al die gevoelens die niets met de werkelijkheid van het hier en nu te maken hebben, en er dus niet toe doen. Hij noemt het toevallig verworven lijden. Dit lijden is volgens Sapolsky niet alleen zonde van het bedorven levensgeluk maar ook slecht voor de hersenen. Hij bewees dat geheugen, leervermogen en het immuunsysteem door de negatieve gevoelens beschadigd kunnen raken. Wie mediteert, helpt het brein dus op meerdere manieren. De waslijst van bewezen voordelen is lang: efficiënter, gelukkiger en gezonder. Stuk voor stuk redenen om dagelijks en geregeld samen te mediteren.

Hans Knibbe, grondlegger van Zijnsoriëntatie zegt: het is onze plicht om gelukkig te zijn

Hans Knibbe zegt: het is onze plicht om gelukkig te zijn en een gelukkig mens staat zorgeloos, lichtvoetig, warm, helder en gelukkig in het leven. Hij is de grondlegger van Zijnsoriëntatie, een diepgaand spiritueel pad dat gefundeerd is in de herkenning van je altijd al vrije, non-duale aard én dat van daaruit een rijke methodiek heeft ontwikkeld om met het psychologische lijden van de moderne westerse mens om te gaan.
Zijnsoriëntatie is dan ook voor mensen die een intuïtie hebben van inherente vrijheid, schoonheid en liefde en die gedreven zijn om hun leven van daaruit vorm te geven. Het mooie en wat mij het meeste raakt van de Zijnsgeoriënteerde benadering, is dat jouw Spirit en verlichte aard vanaf het begin worden aangesproken en dat je allerlei methodes leert om het contact daarmee te verdiepen. Hierdoor ervaar je van meet af aan inherente wijsheid, vreugde en kracht. Dit noemen wij de kunst van het ‘rusten in Zijn’.
Vanuit het rusten in dit Rijkdom bewustzijn is het gemakkelijk om de psyche te doorzien. Je ziet in één keer het hele spel waar je gewoonlijk in gevangen bent. Je herkent ook direct dat je dat niet werkelijk bent: het zijn ‘zelfbeelden’ waar je in bent gaan geloven. Je beseft dat de aannames die jouw wereldbeleving vorm gegeven hebben niet langer gelden. Je kunt ze vanuit de ruime staat van Rijkdom bewustzijn makkelijk loslaten en ontdekken hoe je vanuit vrijheid jezelf vorm kunt geven in je huidige leven. Als je jouw leven (je werk, je (partner)relatie(s) en maatschappelijke betrokkenheid) gaat vormgeven vanuit de vrijgekomen vrijheid, openheid en levenslust, dan beoefen je de kunst van het ‘doen wat je wilt’. Samen vormen deze kunsten het pad van Zijnsoriëntatie.

Zorgeloos, lichtvoetig en gelukkig leven?

In mijn coachings leer ik je om jouw leven vorm te geven vanuit vrijheid.

Wil je niet wachten op jouw levensenergie, maar er zelf pro-actief  mee aan de slag gaan?

Neem dan nu contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 45 of boek je afspraak in via de online agenda.