Hoe doe je dat, je hoofd leeg maken? Drie tips om tot rust te komen

, , , , , ,
psycholoog duffel

Als je troebel water met rust laat,

Wordt het vanzelf helder.

Lao Tse

Ons hoofd is als een overgelopen theekopje

Er was een jongeman die heel graag wilde leren van de meester en vroeg hem te onderwijzen over het leven. De meester knikte en schonk thee in voor de jongeman.

Maar tot grote ontsteltenis van de jongeman bleef de meester thee schenken, ook al was het theekopje al helemaal vol. De thee stroomde over in alle richtingen.

De jongeman riep: Stop, het theekopje is al vol, er kan niets meer bij!’

‘Inderdaad,zei de meester, ‘en zo is het ook met je hoofd. Als je veel eigen meningen en overtuigingen hebt, dan kan er niets meer bij. Je kan de schoonheid van het leven niet meer ontvangen.’

Het overgelopen theekopje creëren we zelf

Dit verhaal vertelt ons dat we veel macht geven aan gedachten, meningen en ideeën. Ze hebben ons in de greep en bepalen ons leven veel meer dan ons lief is. En vervolgens hebben we het gevoel dat ons hoofd vol zit en willen tot rust komen.

Als mensen bij mij komen, vertellen ze welke gedachten ze over zichzelf, de anderen en het leven hebben. Vervolgens volgen vaak de ideeën over waar anderen aan moeten voldoen: hoe ze je moeten zien, behandelen en aan je wensen moeten voldoen. Jammer genoeg voldoen ze daar vaak niet aan en wellicht wind je je daar wel eens over op. Dit voedt dan weer jouw overtuiging dat de ander moet veranderen … zodat jij tot rust kan komen. Een vicieuze cirkel dus die onbewust spanning geeft.

Van onbewuste spanning …

Laat ons eens een experimentje doen: Neem even de tijd om te kijken wat er bij jou gebeurt als iemand niet aan je verwachtingen voldoet. Wat gebeurt er als je moeder niet naar je zorgen luistert, je partner niet doet wat je vraagt, je collega geen rekening houdt met de afspraken? Komen er oordelen? Merk je iets in je lichaam? Voel je ergens spanning? Sluit je ogen even en merk op zonder oordeel wat er in deze situaties gebeurt.

De oordelen en spanningen die er zijn, komen voort uit het feit dat anderen niet zijn zoals jij denkt dat ze zijn. We zien de mensen dus niet zoals ze zijn. We kijken naar hen zoals we willen dat ze zijn.

… naar bewust tot rust komen

  • Wil je meer ruimte in je hoofd?
  • Wil je meer aanwezig zijn in het Nu?
  • Wil je tot rust komen?

De volgende drie tips helpen je.

Tip 1: Laat de modder bezinken

Stel je een glas voor gevuld met modderig water. Als het water stilstaat, zakt de modder naar de bodem en wordt het water helder. Onze geest is zoals dit glas water: als je je geest de kans geeft om zich te stabiliseren, kan de modder van gedachten en meningen bezinken en wordt alles weer helder.

Tip 2: Richt je aandacht op je adem
Dit gaat niet van het ene moment op het andere. Allerlei gedachten schieten door je hoofd. Het helpt om je aandacht op je adem te richten. Gedurende enkele minuten volg je met je volledige aandacht je adem. Je traint zo je geest om met zijn aandacht op één iets te focussen. Het gebabbel van je gedachten en meningen verstilt hierdoor, want: je geeft het geen aandacht.

Tip 3: Laat gedachten komen en gaan
Vervolgens richt je je aandacht op je gedachten en meningen. Je observeert wat er aan het gebeuren is in jezelf en je lichaam. Je laat dit zonder oordeel komen en gaan, zoals de golven in een kabbelende beek komen en gaan. Uiteindelijk zullen ze zich minder opdringen aan jou en verdwijnen ze weer in de rivier. De modder zakt naar de bodem, het water wordt helder en je geest kan zich stabiliseren. Je komt tot rust.

Concreet oefenen? Dat kan!

Op https://www.meetyourmind.be/on-line-meditaties/ kan je luisteren naar volgende meditaties:

  • Aandachtmeditatie
  • Blijf precies hier
  • Kom tot jezelf
  • Welkommeditatie

Wil je nog meer lezen over hoe je rust in je hoofd kan krijgen? Bekijk dan volgende blogs:

Tot rust komen: hoe doe je dat?

Stop de lawaaimaker in je hoofd

Eén gouden tip om het gemaal in je hoofd te stoppen