Gelukkig worden: hoe doe je dat? Tien tips om geluk te omarmen.
gelukkig voelen, gelukkig worden, Gelukkig zijn, laag zelfbeeld, meer energie krijgen, Omgaan met emoties, persoonlijk leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing, zelfreflectie, zelfvertrouwenAls iemand die ik begeleid, zegt: “ik heb mijn bestemming gevonden”, ervaart mijn coachee een diep gevoel van “ik kom thuis”, “ik ben op koers” of “ik kan nu al mijn potentieel gebruiken”. Een heel waardevol, mooi en krachtig moment. Ik krijg er telkens kippenvel van. We zijn allemaal op zoek naar onze bestemming en dit gelukzalige moment. Zelf mocht ik het ook al verschillende keren ervaren. Ik vergeet deze momenten nooit. Het is diep thuis komen.
Tegelijk is “je bestemming leven” en “gelukkig worden” een werkwoord. Precies op het moment dat je je bestemming vindt, ervaar je je potentieel: je missie, talenten, kwaliteiten en vaardigheden. Deze twee gaan samen: thuis komen en je potentieel ervaren. Dit geeft veerkracht om op weg te gaan en je potentieel in te zetten om je bestemming te leven. Je gaat onderweg met “je bestemming leven” en “gelukkig worden” als kompas.
Boeddha zei: Er is geen weg naar het geluk, geluk is de weg. Graag deel ik 10 van mijn tips met je om je bestemming te leven én gelukkig te zijn tijdens het onderweg zijn.
Tip 1: Leven is leren
We zijn van nature nieuwsgierig en willen dingen leren. Wat wil jij werkelijk leren? Volg je hierin je passies? Stel je jezelf open om te leren van het leven en geregeld jezelf kinderlijk te verwonderen? Ben je in je werk uitgeleerd? Wat kan en wil je nog leren?
Je ziel heeft misschien een levensopdracht verzonnen om bepaalde zaken te leren, waar je in eerste instantie helemaal niet aan denkt. Als je voelt dat je dingen leert die heel belangrijk voor je zijn, ook al is dat iets anders dan je voorop gesteld had, leef je je bestemming.
Tip 2: Leven is helen
Als we als baby op de wereld komen, ervaren we volledige eenheid met anderen. Een baby kan het onderscheid tussen zichzelf en de ander niet maken. Als opgroeiend kind vallen we uit deze eenheid die aanvoelde als een zee van onvoorwaardelijke liefde. We maken als kind allemaal situaties mee van onderbroken liefde. Op een moeilijk moment bleek er geen aandacht, begrip, waardering of zorg voor je te zijn. Er waren spanningen, vreemde gevoelens, die verwarrend waren en waarvan je niet wist wat je ermee moest. Je voelde je afgescheiden van de onvoorwaardelijke liefde, met innerlijke hindernissen en overlevingsstrategieën als gevolg.
We liepen allemaal een trauma op, dat hoort bij het leven. En: Wat je pijn doet, wat je raakt, daar zit nu net je evolutiedrang. Dat betekent dat waar we geraakt zijn, juist helen door het te omarmen en hierin te groeien. Innerlijke hindernissen zijn heling waard.
Omdat ik als kind niet gezien werd in wie ik was, voelde ik me niet thuis bij mezelf. Dit was mijn drijfveer om mensen te helpen om thuis te komen bij zichzelf. Hoe meer ik thuis kom bij mezelf, hoe beter ik anderen hierin kan begeleiden.
Naarmate je meer je heelheid leeft, leef je je bestemming.
Tip 3: Leven is creëren
Creeer je de dingen, die je werkelijk graag wilt creëren? Welke creaties wekken de meeste liefde in je op? Doe je, maak je, zeg of schrijf je de dingen die je belangrijk vindt? Wat wil je graag schenken of doorgeven aan mensen? Wat kom je vertellen op deze planeet? Wanneer je deze vragen positief kan beantwoorden, is de kans groot, dat je je bestemming leeft.
Tip 4: Leven is bewust worden
Hans Knibbe zei ooit: Het gaat in ons leven niet om liefde krijgen, we verlangen ten diepste dat alles in ons herkend en erkend wordt.
Als alles in ons herkend en erkend wordt, krijgt het zijn ware betekenis. Alles wil boven tafel en in het licht komen te staan. Ook de dingen die je liever niet onder ogen wil zien. Als je dat toch doet, dan blijkt het leven veel gemakkelijker te verlopen. Want: dan ben je op je gemak met je ongemak. Je hiervan bewust worden, is een voortdurend proces. Dit leven, is je bestemming leven.
Tip 5: leven is zin geven
We zijn zingevende wezens. We geven de dingen die we waarnemen en die we doen zin en betekenis. Psychiater Victor Frankl ontdekte dat mensen in een concentratiekamp een grotere kans op overleven hadden als ze er betekenis aan gaven. Door zin te geven aan wat je overkomt, leef je je bestemming.
Tip 6: authentiek zijn
Je bent authentiek als je ballast, overlevingsstrategieën, beschermingslagen en status van je afwerpt en als je van jezelf helemaal mag zijn wie je bent. Wanneer alles er mag zijn, alle gevoelens en emoties, al je energie, missie, kracht en intuïtieve invallen, dan is alles goed en hoef je niet meer te lijden. Dan ben je aanwezig. Dan is er wat er is en kan je vanuit een liefdevolle relatie met jezelf volstrekt authentiek in relatie staan met een ander. Dan leef je je bestemming.
Tip 7: in flow zijn
Wanneer je werkelijk doet wat je hart je ingeeft, dan ben je in een staat van ‘flow’. Alles stroomt, het qaat vanzelf. Ook samenwerking met anderen. Dan is er synchroniciteit. Alles en iedereen in de wereld lijkt met je mee te willen stromen. Wanneer je in die staat van Zijn komt, ervaar je een diep gevoel van levensbestemming en leef je je bestemming.
Tip 8: In je kracht staan
Wanneer je staat waar je voor wilt staan, wanneer je gaat waar je voor wilt gaan, dan houdt niemand je meer tegen. Wanneer je je missie hebt ontdekt, en je daarmee hebt laten vervullen, dan sta je in je kracht. Als je kracht afgestemd is op je omgeving, leef je je bestemming.
Tip 9: Geaard zijn
Als je je bestemming leeft, ben je geaard. Je voelt je verbonden met de aarde, je voelt je gedragen door de aarde. Het begrip “bestemming” is een aards begrip. Of je nu de wereld rond reist, of thuis blijft: je ervaart de plaats waar je bent in verbinding met de aarde. Door je bestemming te leven, geef je deze aan de wereld. Je leeft je bestemming in wisselwerking met Moeder Aarde.
Tip 10. Openstaan voor de wijsheid van het lichaam
Hoe verhoud je je tot je lichaam? Voel je je er goed in? Geniet je ervan? Zorg je er goed voor? Houd je ervan? Als je je bestemming leeft, kom je steeds meer in je lichaam en word je gevoeliger voor de signalen ervan. Door naar deze signalen te luisteren, is je lichaam de spreekbuis van je ziel.
Hoe meer je landt in je lichaam, des te sterker is je verbinding met je ziel en met je gevoel van je bestemming.
Meer weten over geluk? Lees er meer over in: