psycholoog duffel

Pas als je loslaat wat je niet kunt veranderen,

Kun je vastpakken wat je wel kunt veranderen.

Bron: voorpositiviteit.nl

Het leven is niet te voorspellen. In ons en om ons heen vindt voortdurend verandering plaats. Een verwachte verandering vinden we heel gewoon. Maar bij een onverwachte verandering ervaren we vaak weerstand. We schrikken ervan, worden boos, verdrietig en opstandig. Als gebeurtenissen je een onverwachte kant op duwen, ontstaat er chaos. Door te plannen, te piekeren, te analyseren en controle uit te oefenen willen we weer grip krijgen op de situatie. Een natuurlijke en begrijpelijke reactie. Maar … ze werkt niet. Integendeel, ze is contraproductief.

Loslaten lijkt bij een onverwachte verandering het minst logisch. Je doet het dan ook meestal niet uit jezelf. Bovendien weet je vaak niet hoe het moet, loslaten. Hoe begin je eraan?

Ik geef je graag drie tips om te leren loslaten. Pas ze toe en beschouw het als een cadeau aan jezelf. Want leren loslaten, brengt rust en eenvoud in je leven.

Tip 1: Voel en ervaar

Om veerkrachtig met verandering om te gaan, helpt het om het verleden los te laten. Maar: hoe meer we willen loslaten, hoe moeilijker het vaak is. Want als je al met je wilskracht hard werkt om los te laten, ben je aan het vechten. En dat werkt nu juist niet.

Wat wel helpt? Aanvaarden wat er is en je gevoelens er laten zijn. Neem de tijd om te gaan zitten en rustig te ademen. Laat toe wat je voelt en ervaart. Observeer wat er met je lichaam gebeurt en observeer je gedachten. Laat het gebeuren en laat het toe. Zo laat je de angst los voor wat je niet durft te voelen. Alleen al door dit toe te laten, ervaar je dat de verandering niet het einde van de wereld is en ga je als vanzelf meer kunnen loslaten.

Tip 2: Accepteren

Denk eens terug aan enkele veranderingen die je in je leven hebt doorgemaakt en die je, ondanks het piekeren, twijfelen, analyseren, uiteindelijk aanvaard hebt. Omgaan met een onverwachte verandering, is een proces van aanvaarden. Besef dat je de verandering uiteindelijk zal accepteren en er betekenis aan zal kunnen geven. Het leven is nu eenmaal een mysterie dat geleefd wil worden. Klamp je er niet aan vast en stel je er voor open. Laat het leven zich ontvouwen.

Mag je dan geen verlangens hebben? Natuurlijk wel. Het is heel normaal dat je verlangens hebt en naar doelen streeft. Als je geen doelen stelt en geen stappen zet om ze te verwezenlijken, zal je weinig realiseren in je leven. Maar hou je doelen losjes in je hand en pin je er niet op vast. Zo kun je meebewegen met de omstandigheden in plaats van ertegen te vechten. En op die manier leer je verandering te omarmen en te zien dat het leven soms andere plannen voor je heeft.

Het is een natuurlijke reactie dat je bang, boos of verdrietig bent bij een onverwachte verandering. Maar we hebben de neiging om ons te identificeren met onze gedachten en gevoelens. Daardoor is het extra moeilijk om ze los te laten. Het geeft ruimte als je beseft en aanvaardt dat je gedachten en gevoelens hebt, maar dat je er niet mee samenvalt. Een gedachte is maar een gedachte. Een gevoel is maar een gevoel. Door er op deze manier over te denken, creëer je afstand tussen jezelf en je gedachten en gevoelens en kun je ze beter loslaten.

Aanvaarden is niet gelijk aan slachtoffer zijn of worden van de situatie. Integendeel. Het betekent dat je leert om flexibel mee te veren met de omstandigheden van het leven. Ken je het principe van wu wei, een wijsheid uit het Chinese taoïsme? Wu wei betekent letterlijk: “Niet handelen tegen de aard van de dingen in”. Het betekent niet dat je niets doet, maar wel dat je handelt door mee te bewegen met de stroom van het leven. Je kunt dit vergelijken met water. Water stroomt zonder weerstand en heeft de kracht om harde steen uit te hollen. Het heeft geen vaste vorm, stroomt overal en kan de kleinste gaatjes vullen. Het lijkt alsof het niets doet, maar er gebeurt wel degelijk iets. Wu wei betekent dat je je niet verzet tegen de stroom, maar de richting kiest waarin de stroom vloeit en hiervan de gevolgen accepteert.

Tip 3: Laat vooropgestelde ideeën los

Vooropgestelde ideeën loslaten is misschien wel de moeilijkste stap bij het omgaan met verandering. Het zijn de subtiele voorwaarden waaraan jij denkt dat jij en de anderen moeten voldoen. Je bouwt ze doorheen de jaren op. Sommigen vorm je zelf, anderen neem je over. Voorbeelden zijn: mijn huis moet altijd proper zijn, als ik erbij wil horen moet ik ’s avonds werken, ik moet veel verdienen als ik het wil maken, als ik ervoor kies om minder te werken ben ik lui.

Vooropgestelde ideeën opleggen aan jezelf of anderen, is vaak een bron van stress. Want ze laten je niet toe om jezelf en de situatie te accepteren. Ze verhinderen je om ruimte te geven aan jezelf, aan anderen en om het leven zich aan je te laten ontvouwen.  Is het dan ook geen geschenk aan jezelf, aan de ander en aan het leven om je vooropgestelde ideeën los te laten?

Als je merkt dat je vasthoudt aan een vooropgesteld idee, neem dan even de tijd om na te gaan hoe je aan die overtuiging komt: welk wereldbeeld heb je en welke overtuigingen horen daarbij? En als je vasthoudt aan zo’n waarheid, wat hou je dan eigenlijk vast? Neem vervolgens met mildheid waar wat er in je lichaam gebeurt als je een vooropgesteld idee vasthoudt, identificeer het idee en laat het los door tegen jezelf te zeggen: “Ik laat dit los”.

Hulp nodig om te leren loslaten?

  • Sta jij voor een uitdaging in je leven?
  • Wil je nieuwe mogelijkheden ontdekken in een situatie waarin je vastloopt?
  • Wil je sterker en veerkrachtiger in je schoenen staan?
  • Wil je als mens sterker staan bij een uitdaging, maar weet je niet hoe je dit kunt realiseren?
  • Wil je leren denken in mogelijkheden om creatief met verandering om te gaan?

In mijn coachings leer ik je om positief en creatief om te gaan met verandering in je persoonlijke of professionele leven. Zo word je mentaal sterker en sta je met meer voldoening in het leven.

Wil je niet wachten op jouw levensgeluk, maar zelf pro-actief aan de slag gaan met je leven?

Neem dan nu contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be of 0495 43 47 15 of boek je afspraak via de online agenda.