Hoe weet ik welke job bij mij past? Vijf tips om jouw richting te kiezen.
carrièreswitch, eigenwaarde, gelukkig in je job, gelukkig voelen, Loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching, meer energie krijgen, persoonlijk leiderschap, stress op het werk, welke job past bij mij, work-life balance, zelfvertrouwenIn mijn praktijk als loopbaancoach kom ik vaak mensen tegen die niet verbonden zijn met hun werk. ’s Morgens vertrekken ze meestal met tegenzin naar hun werk en ’s avonds keren ze zonder voldoening naar huis. Zo slepen ze zich door hun werkleven en hebben het gevoel dat het leven aan hen voorbijgaat.
Deze mensen hebben geen richting in hun loopbaan en weten zich niet verbonden. Dit uit zich in volgende signalen:
- Onvoldoende focus op hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen.
- Niet helder hebben hoe ze met hun talenten van waarde zijn voor anderen.
- Niet weten wat hun unieke bijdrage is.
- Geen plezier beleven aan hun job.
- Innerlijke kritische dialogen voeren met stress tot gevolg.
Steven Covey zegt: “Iedereen heeft een levensmissie, maar weinig mensen leven ernaar.” Je levensdoel beïnvloedt je leven en loopbaan waardoor je ’s morgens enthousiast opstaat en benieuwd bent naar de nieuwe dag.
Graag vertel ik je vijf tips om jouw richting te kiezen zodat je weet welke job bij jou past.
Je levensdoel kennen geeft zin aan je leven
We hebben allemaal de behoeften om onszelf te ontwikkelen en om ons te verbinden met anderen. Het valt me op als mensen hun levensdoel vertellen, ze beiden combineren: je wil iets in jezelf ontwikkelen om hiermee de wereld mooier te maken. Deze combinatie geeft zin aan ons leven. We willen onszelf ontwikkelen om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren. Jouw levensdoel kennen, maakt dus gelukkig.
Wat is jouw levensdoel? Wanneer ervaar jij je leven als zinvol? Welke unieke bijdrage wil jij leveren? Ontdek het met de volgende tips.
Tip 1: Begin waar je nu bent
John lzzo, een onderzoeker over sociaal leven, zegt: “Als je echt een verschil wil maken, moet je beseffen dat je daar het beste mee kunt beginnen op de plek waar je je momenteel bevindt. Een verschil maken, begint met inzien dat je daar de mogelijkheid toe hebt, waar je ook bent, op welk moment en in welke situatie ook.”
Mensen die creatief, enthousiast en energiek werken, zijn ervan overtuigd dat ze een bijdrage leveren aan een hoger doel. Vaak komt de vraag hoe je dan een verschil kan maken: moet je een doel hebben in je leven of laat je alles spontaan gebeuren? Beiden zijn nodig om met voldoening te werken: een doel in je leven hebben en hierin tegelijk dingen spontaan laten gebeuren. Juist door die spontane zaken word je doel duidelijker.
Ik verduidelijk dit even met een voorbeeld uit mijn eigen leven: Mijn levensdoel is om mensen te begeleiden in hun ontwikkeling en groei, zodat ze weer balans in hun leven ervaren en rust vinden, en op deze manier bijdragen aan het geluk van anderen. Enkele jaren geleden kreeg ik onverwacht het aanbod om trajectbegeleiding te doen. Ik ben er spontaan in gestapt en ervaar hoe ik hiermee een bijdrage lever aan de groei van de loopbaan van de mensen die ik begeleid.
Tip 2: Lever een bijdrage waarmee jij het verschil maakt
Je wil met je werk zaken voor jezelf bereiken en een bijdrage leveren aan je omgeving. Dit betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen omgeving. Juist dat maakt het verschil. Anderen gelukkig maken, een bijdrage leveren aan een groter geheel en hierin participeren maakt je gelukkig en motiveert je om zelf verder te blijven ontwikkelen.
Verantwoordelijkheid nemen, is doen wat in je mogelijkheden ligt. Je staat niet als slachtoffer of toeschouwer langs de zijlijn. Je doet wat je kan en maakt hiermee het verschil.
Zo had ik het in één van mijn vorige werkervaringen moeilijk met hoe bepaalde zaken liepen. Ik kon er zelf echter geen invloed op uitoefenen. In het begin verlamde ik en zat als slachtoffer aan de zijlijn. Mijn motivatie daalde en ik ging moe naar huis. Tot ik mijn verantwoordelijkheid voor mijn werk weer op nam. De situatie kon ik niet veranderen. Ik kon wel doen waar ik zelf invloed op had: mijn werk doen binnen de mogelijkheden die er waren. Mijn motivatie steeg en ik kreeg weer voldoening in mijn job.
Tip 3: Ontdek je eigen uniek zijn
Iedere persoon is uniek.
Hoe ontdek je je uniek zijn? Je herkent het op momenten dat alles vanzelf gaat, je blij bent, je de tijd vergeet, je met volle teugen geniet en de dingen moeiteloos gaan. Op die momenten voeg je dienstbaarheid toe aan je unieke passie en talenten die je ervaart.
Je levensmissie is niet iets nieuws voor je. Het zit in je, je wordt je er op dergelijke momenten van bewust.
Tijdens die momenten zit je helemaal in je natuurlijke talent. Je talent en levensmissie zijn één geworden.
Tip 4: Ontwikkel je natuurtalent
Je wordt geboren met talenten. Als je natuurtalent in de lijn ligt van je levensdoel, leef je in een flow: je leeft in je eigen kracht. De basis van zelfvertrouwen.
Vaak willen mensen vaardigheden ontwikkelen waar ze onvoldoende talent voor hebben. Dit is niet efficiënt en ondermijnt je zelfvertrouwen. Het is als een kastanjeboom die eikels probeert voort te brengen.
Door juist je natuurlijke talenten te ontwikkelen en hierin het beste van jezelf te geven, vul je je leven optimaal in en ervaar je plezier. Zo realiseer je je levensdoel en je droomjob.
John Izzo zegt hierover: “Wat ik heb ontdekt, is dat het grootste geluk dat je in het leven en werk vindt, altijd komt uit wat je geeft en niet uit wat je ontvangt.”
Tip 5: Hoe meer je betrokken bent, hoe meer je groeit
Je levensdoel ontwikkelt zich ook door je betrokkenheid. We zijn hier op de wereld om er iets moois van te maken. Je bent betrokken bij je collega’s, je team, je organisatie en de wereld.
Als je je betrokkenheid verkleint, belemmer je jezelf om je potentieel te ontwikkelen. Hoe groter je betrokkenheid, hoe meer verantwoordelijkheid je neemt en hoe meer je zal groeien in je job. Schakel jezelf dus in en blijf niet aan de kant staan.
Betrokkenheid geeft juist kracht en betrokkenheid bij een groter doel. Ben je betrokken bij je team, dan steunt het team jou. Ben je betrokken bij je collega’s, dan ondersteunen zij jou. Ben je betrokken bij je organisatie, dan krijg je kansen om te groeien.
Door betrokkenheid op je werk, groei je naar een hoger doel. Hoe hoger je betrokkenheid, hoe meer mensen dit ten goede komt.
Wil jij jouw richting kiezen en met je levensdoel jezelf en anderen gelukkig maken?
Tijdens de loopbaanbegeleiding help ik je om beter te begrijpen waarom je je in die situatie ongelukkig voelt. Ik help je om je talenten te ontdekken en je te verbinden met een job die matcht bij wie jij bent en waarvoor jij staat.
Wil je niet wachten en zelf pro-actief aan de slag gaan? Dan is de loopbaancoaching Meet more happiness@work precies wat jij nodig hebt om met meer goesting en energie te werken.
Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via annemie@meetyourmind.be