In het verleden gebeurt er niets meer en de toekomst bestaat nog niet
eigenwaarde, gelukkig worden, Gelukkig zijn, laag zelfbeeld, meer energie krijgen, Omgaan met angst, Omgaan met emoties, persoonlijk leiderschap, piekeren, zelfvertrouwenMisschien ben je niet bij machte om de uiterlijke omstandigheden
waarin je verkeert te veranderen, maar je bent altijd bij machte
om je aandacht te geven aan je ware natuur; de stille open ruimte
van bewustzijn, die inherent vredig en onverstoorbaar is,
ongeacht de omstandigheden die erin verschijnen.
Nin Sheng
In het verleden gebeurt er niets meer en de toekomst bestaat nog niet
Als er één ding is dat ik zeker geleerd heb door meditatie en Zijnsoriëntatie, is dat er in het verleden niets meer gebeurt en de toekomst nog niet bestaat. Alleen NU is er. Dit klinkt logisch. En toch: als ik om me heen kijk, wordt er heel wat afgepiekerd over het verleden en de toekomst. Dit gepieker gaat vaak over negatieve ervaringen in het verleden, of we maken ons zorgen over de toekomst, of we hebben te veel aandacht voor wat er nu niet goed gaat, met allerlei bijhorende gedachten over wat we allemaal verkeerd doen. Herken je dit? Dit gepieker heeft niets met de waarheid te maken, we creëren het zelf in ons eigen hoofd en gaan dit vervolgens zien als de waarheid.
Uit dit gepieker komen dus veel negatieve gedachten en emoties voort. De piekerstand staat rust, geluk, tevredenheid, liefde, waarheid en schoonheid in de weg.
Wat zegt de wetenschap?
De psycholoog Martin Seligman die onderzoek doet naar positieve psychologie zegt dat mensen die positieve emoties ervaren anders gaan denken en handelen. Ze zijn creatiever en ruimdenkender, avontuurlijker en onderzoekender. Ze ervaren meer ‘meesterschap’ wanneer ze een uitdaging aangaan, en dat leidt weer tot meer positieve emoties. Zo komen ze in een opwaartse spiraal.
Positieve emoties dragen bij aan onze fysieke en geestelijke gezondheid. Hoe meer we positieve emoties ervaren, hoe creatiever en productiever we zijn.
Jij staat aan het roer
De manier waarop je in het leven staat, heeft een invloed op onze gezondheid.
Je kan dus aan een (werk)dag beginnen door jezelf in een positieve stemming te brengen door iets leuks te doen. Je kan bijvoorbeeld tijd nemen om te mediteren, of de dag starten met bewegen, of je kan op je werkplek een foto of spreuk hangen waar je blij van wordt, je kan ervoor kiezen om fluitend naar je werk te gaan, of luidkeels meezingen met je favoriete muziek.
Wat gaat goed in je leven? Wat heb je voor elkaar gekregen? Wat vind je fijn en waarmee ben je blij? Verleg je focus eens van nare herinneringen en zorgen voor wat komen gaat, naar prettige, blije en hoopvolle gedachten. Zo bevrijd je jezelf van de waarheid dat het verleden en de toekomst slechts in onze gedachten bestaan.
Wat je aandacht geeft, groeit
Ik hoor je zeggen: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker: dingen loslaten, mild zijn, relativeren: het gaat niet vanzelf. Als het even weer allemaal tegenzit, trappen we onbewust in de gekende oude valkuil. En: net deze momenten kan je besluiten om hard met jezelf te lachen en je op het goede te richten!
Want: als je je op het goede richt, dan komt het goede meer voor. Daarom is het zo zinvol om ‘s avonds op te schrijven wat goed ging en waar je dankbaar voor bent. Sta bewust stil bij momenten waarop je geluk, dankbaarheid en vreugde voelt. Dit is ook een leuke oefening om met je kinderen te doen, voor ze gaan slapen. Vraag ze maar eens: “Wat vond je fijn vandaag?” en “Waar was je trots op?”
Tip: Vaker positief
Ervaar vaker positieve emoties door het volgende te doen:
1. Relativeer waarheden en gelijk hebben. Alles is op een bepaalde manier waar. Iedereen heeft altijd gelijk. Leer vooral om voor je eigen gelijk te lachen.
2. Relativeer en herinterpreteer je negatieve herinneringen en zorgen om de toekomst. Beiden bestaan slechts in jouw gedachten. Kun je er ook anders naar kijken? Milder? Meer zoals het werkelijk is?
3.Versterk je sterke kanten in plaats van steeds te focussen op wat je minder goed kunt. Waar ligt je kracht? Doe die dingen vaker.