Innig met jezelf zijn als doorgang naar je ware zelf
eigenwaarde, gelukkig worden, Gelukkig zijn, loslaten, Meditatie, Mindfulness, Omgaan met angst, ZijnsoriëntatieLoslaten kun je niet ‘doen’, onmogelijk!
Hoe meer je iets probeert los te laten,
hoe mee je eraan vast komt te zitten.
Maar als je bereid bent de dingen die je
graag los zou willen laten totaal te ervaren,
dan zullen ze jou loslaten.
Erik van Zuydam
We creëren zelf lawaai in ons hoofd
We verlangen allemaal naar rust in ons hoofd. Als ik dan vraag aan iemand wat dit concreet betekent, hoor ik vaak: ik zou een knop willen hebben waarmee ik het gemaal in mijn hoofd kan stoppen. Dit gemaal veroorzaakt veel lawaai en onrust: gedachten, redeneringen, verwachtingen, oordelen en projecties. Tot ons iets treft: de zon, een boom, een vogel, een blik. Dan is het heel stil in ons hoofd. We zijn niet meer bezig met verleden of toekomst, we zijn helemaal in het hier en nu. Het wordt stil in onszelf en we ontdekken de beminnelijkheid in wat we waarnemen. We ervaren een diep geluk en totale aanwezigheid, de voedingsbodem van het leven.
Dan ervaren we dat we niet zijn wie we denken te zijn. We zijn niet het ego met die gedachten, redeneringen, verwachtingen, oordelen en projecties. Ons ego neemt vaak de macht over van je gedachten en emoties om dan vervolgens van daar uit te handelen of te reageren. Je ego heeft dan ook macht daar over. Het is vaak een bron van onrust, angst en agressie in ons die aanleiding geeft tot de kermis van ons wereldlijke en dagelijkse bestaan. We laten ons vaak meeslepen door de impulsen en bevrediging ervan waardoor het ego en het lawaai versterkt.
Ego als springplank naar ons ware zelf
De handleiding van de knop voor rust in ons hoofd lijkt dan eenvoudig: weg met het ego en klaar. Maar: zo werkt het niet. Juist integendeel: ego is de enige springplank naar ons ware zelf. Ware spiritualiteit vertrekt vanuit de banale werkelijkheid van onze schaduwen, onze demonen, onze nare gewoontes.
Hoe gaat dit? Om te beginnen stoppen we met al ons harde werken om storende emoties te overwinnen, te verslaan of te controleren. We stappen dus af van het bestrijden ervan alsof het vijanden zijn en kiezen voor de ruime liefdesblik om onze schaduwen, demonen en nare gewoontes liefdevol en recht in de ogen te kijken. En wat blijkt: als we zo naar ons ego en de verhalen die het telkens creëert, kijken, komt er als vanzelf rust. We leren onszelf kennen en omarmen onze schaduwkanten. We zien dat we dat in wezen niet zijn. In de ruime liefdesblik zien en ervaren we dat we onmetelijk veel groter, ruimer, liefdevoller, speelser, warmer, helderder, lichtvoetiger en gelukkiger zijn. Zo toont zich onze ware aard! Deze zelfkennis is de sleutel voor daadwerkelijke verandering in ons leven, en dus ook in de samenleving.
De lotusbloem groeit uit slijk
Zoals boeren ondanks de stank en het smerige werk mest verzamelen en het over hun akkers verspreiden, zo hoef je de wereldlijke realiteit niet te verwerpen om naar verlichting te kunnen streven. Dit citaat van Frans Goetghebeur geeft de sleutel weer tot verlichting.
Neem even de tijd om te gaan zitten en het stil te maken. Adem rustig in en uit en wees met nieuwsgierige aandacht bij je adem. Dit helpt om het aanhoudende gekwebbel in je hoofd te laten verstommen en te rusten in je innerlijke stilte.
Terwijl je zo met de focus op je adem zit, komen er uiteraard gedachten en gewaarwordingen langs. Hier heb je een keuze: of je gaat er, zoals je dat gewend bent, de strijd mee aan omdat je ze ziet als storend, of je aanvaardt ze, verwelkomt ze en laat ze vervolgens weer gaan. Zo gebruik je de drukte van je geest en de vervelende confrontaties net om te oefenen. Als je zo mediteert, leer je werken met je demonen. Het is zoals een lotusbloem: die heeft ook haar wortels in het slijk zitten en kan niet groeien zonder die wortels in het slijk.
Handreikingen van Boeddha
De Boeddha heeft ons een aantal woorden en uitspraken aangereikt om de meditatie te verdiepen, om tot de essentie te komen, die zich pas in en door de meditatie kan openbaren.
• Leeg en kalm en zonder zelf is de aard van alle dingen.
• Er is geen individueel wezen, geen begin en geen einde, noch enig middenstuk.
• Alles verloopt als in een visioen of een droom.
• De ultieme natuur van alles wat bestaat is zuiver en waar, als de oneindigheid van ruimte.
• Zoeken zonder te zoeken, hierbij aanwezig zijn zonder te willen bezitten. Dat is de opdracht.
Zo mediteren leidt tot ver-innerlijking: innig met jezelf zijn. Het maakt je bewust van de rijkdom van en verbondenheid met jezelf en de wereld. Je hervindt dat alles met alles verbonden en één is.
In de volgende blogs vertel ik je graag meer over hoe meditatie rust in je hoofd geeft:
Drie tips om te leren mediteren