Met meer zelfvertrouwen in het leven staan, deze drie boeddhistische wijsheden helpen je
eigenwaarde, gelukkig voelen, gelukkig worden, Gelukkig zijn, Omgaan met emoties, persoonlijk leiderschap, zelfvertrouwenTevreden zijn met wat je hebt
is de magische gouden sleutel
om ten volle in het leven te staan.
Pema Chödrön
Zelfvertrouwen: meer dan 1200 keer per maand gaat iemand via google op zoek naar meer zelfvertrouwen. Mensen hebben er nood aan om met zelfvertrouwen in te leven te staan. Het draagt bij tot ons geluk en welbevinden.
Drie sleutels die je zelfvertrouwen een boost geven? Aanvaarden, verandering omarmen en loslaten.
Het klinkt wellicht tegenstrijdig, want als ik google mag geloven, krijg je meer zelfvertrouwen door aan jezelf te werken.
Voor een deel is dit waar. Ook je levenshouding en hoe je naar het leven kijkt, heeft een invloed op je zelfvertrouwen. Boeddha heeft veel nagedacht over wat mensen gelukkig en ongelukkig maakt. Hij ontdekte de volgende drie boeddhistische wijsheden om veerkrachtig, positief en met zelfvertrouwen in het leven te staan:
- Dukkha: Het leven is pijnlijk en veroorzaakt lijden
- Anitya: Het leven is voortdurend in beweging
- Anatma: Het zelfverandert altijd
Ik vertel je graag wat deze wijsheden betekenen en hoe je hierdoor met meer zelfvertrouwen, geluk en ontspanning in het leven kan staan.
Dukkha: Het leven is pijnlijk en veroorzaakt lijden
Je zou kunnen zeggen dat het boeddhisme pessimistisch of negatief is. Een gevolg van het feit dat de leer van de Edele Waarheden vertaald wordt als “Het leven is lijden.” Maar deze waarheid is anders bedoeld. Het is niet alleen: “Het leven is hard, dus deal ermee.” Wat betekent het wel?
We creëren eigenlijk meer lijden in ons leven door het proberen te voorkomen of te onderdrukken. In het leven ervaar je onvermijdelijk onaangename gevoelens. Verlies, verdriet, vermoeidheid, verveling, angst verschijnen geregeld in ons leven.
Het vasthouden aan bepaalde verwachtingen is vaak een oorzaak van deze angst, frustratie of teleurstelling. In plaats van bang te zijn voor lijden en op zoek te gaan naar een ultieme oplossing, en gefrustreerd te geraken door het gebrek aan het vinden van één, kunnen we leren om lijden te erkennen.
Hoe kunnen we dit in ons dagelijks leven integreren? Aanvaard wat is en laat je gevoelens er zijn. Neem de tijd om te gaan zitten en rustig te ademen. Laat toe wat je voelt en ervaart en observeer wat er met je lichaam en met je gedachten gebeurt. Laat het gebeuren en laat de angst, frustratie of teleurstelling toe. Zo laat je de angst los voor wat je niet durft te voelen. Zo laat je het idee los dat het leven gemakkelijk en pijnloos moet zijn. Ziekte, hartzeer, verlies, teleurstelling en frustratie horen bij het leven. Zo omarm je onvolmaaktheid en laat je het idee varen dat het leven op een bepaalde manier zou moeten gaan.
Hierdoor kan je vlotter meebewegen met het leven en kijk je met meer vertrouwen de toekomst tegemoet.
Anitya: Het leven is voortdurend in beweging
Anitya of “vergankelijkheid” betekent dat het leven voortdurend in beweging is. We kunnen nooit toegang krijgen tot het moment dat net voorbij is, noch kunnen we het ooit herhalen. Elke dag zijn onze cellen verschillend, ontwikkelen onze gedachten, is een bloem gegroeid of verwelkt. Alles in ons en om ons heen verandert voortdurend.
Wanneer we ons ongemakkelijk voelen, kan vergankelijkheid geruststellend zijn. Als er niets blijvend is, weten we dat de pijn zal passeren. Maar wanneer we vreugde ervaren, kan het idee van vergankelijkheid ons bang maken.
Als we vergankelijkheid accepteren, is het bevrijdend. De Griekse filosoof Heraclitus drukte dit met de volgende zin uit: “Je kunt nooit twee keer in dezelfde rivier stappen.” Alles wat we hebben is het huidige moment.
Hoe kunnen we dit in ons dagelijks leven integreren?
- Beschouw niets als verworven, waardeer wat je hebt en wees er erkentelijk voor.
- Heb geen te hoge verwachtingen naar de toekomst. Je mag dromen en verlangens hebben, maar pin je er niet te veel op vast. Dan leef je meer in het nu en kan je gemakkelijker iets nieuws omarmen.
- Laat de grip op het leven los. Je kan niet alles controleren. De grip loslaten betekent niet dat je je laat gaan, wel dat je ophoudt met vechten tegen wat er gebeurt en je je gedrag aanpast aan de situatie.
Op deze manier leer je vlotter omgaan met verandering, ben je minder snel uit je lood geslagen en veer je sneller weer recht bij een nieuwe verandering. Je gaat effectiever om met een tegenslag en staat daardoor met meer zelfvertrouwen in het leven.
Anatma: Het zelf verandert altijd
Als ik aan klanten vraag wat ze willen bereiken met de coaching, antwoorden ze vaak: “Ik wil mezelf vinden.” Onze cultuur doet ons geloven dat er een concreet, constant “zelf” ergens verscholen is in ons.
Het Boeddhisme zegt echter dat er geen vast, stabiel “zelf” is. In lijn met Anitya (vergankelijkheid), veranderen onze cellen, herinneringen, gedachten en persoonlijke verhalen voortdurend. We hebben een persoonlijkheid. We hebben een naam, een job, en andere titels waarmee we onszelf identificeren, om een gevoel van “zelf” te hebben. Het idee van geen vast, stabiel zelf betekent dat we kunnen veranderen en dat we accepteren dat we veranderen. Zoals Thich Nhat Hanh zegt: “Met dank aan vergankelijkheid, alles is mogelijk.”
Hoe kunnen we dit in ons dagelijks leven integreren? In plaats van te focussen op “onszelf te vinden,” kunnen we ons richten op de persoon die we willen zijn op elk moment. Het is mogelijk om elke dag anders te zijn en ons anders te voelen. Als we ons vandaag down voelen, betekent dat niet dat we dit voor altijd zijn. We hebben de keuze om goed, vriendelijk en helpend voor de ander te zijn.
Zodra we het idee loslaten van onze gehechtheid aan een constant “zelf”, kunnen we meer aanwezig zijn bij de verandering in het leven. In elk nieuw moment, zijn wij zelf nieuw.
Kiezen hoe je omgaat met wat op je pad komt, is persoonlijk leiderschap nemen over jezelf. Je neemt de regie zelf in de hand en maakt bewuste keuzes. Je voelt je mentaal sterker bij het omgaan met verandering.
Hulp nodig om de regie weer zelf in de hand te nemen?
In mijn coachings leer ik je om deze inzichten toe te passen zodat je de regie over je leven zelf in de hand hebt. Via de contactpagina maak je een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.