Na de vakantie: terug naar de realiteit en de weg naar innerlijke rust

, , , , ,

Geluk is niet afhankelijk 

van de dingen buiten ons, 

maar van de manier 

waarop we die dingen zien.

Jullie gelukkigen

Dus verblijf hier, jullie gelukkigen,
laat los en wees gelukkig in de natuurlijke staat.
Laat je gecompliceerde leven
en dagelijkse verwarring op zichzelf staan en kijk,

vanuit rust terwijl je niks doet,
naar de natuur van de geest.
Dit advies komt uit de grond van mijn hart.

En als je er helemaal geen agenda op na houdt,
verschijnt de realiteit.
Wat zich ook voordoet, wat dat ook moge zijn,
juist dat is de sleutel.
Uit ‘Old man basking in the sun’, Longchenpa, p.248

Na de vakantie: terug naar de realiteit en de weg naar innerlijke rust

De vakantie is inmiddels voorbij, en velen van ons zijn weer volop bezig met het dagelijkse leven: werk, gezin, relaties, en alle uitdagingen die daarbij horen. Misschien ben je, nu je weer in het ritme zit, ook opnieuw geconfronteerd met je eigen zorgen, stress en gepieker. Stiekem tel je wellicht alweer af naar de volgende (hopelijk zorgeloze) vakantie, of naar een tijd waarin je zorgen eindelijk achter je kunt laten. Naast onze werkagenda’s dragen we vaak ook een onzichtbare agenda met ons mee, gevuld met zaken waar we vanaf willen, aan willen werken, of tegen vechten.

De gelukkigen onder ons

Wat Longchenpa zegt in zijn tekst ‘Jullie gelukkigen’ lijkt misschien onhaalbaar in ons huidige leven. Maar: wat als hij het over ons heeft? Wij zijn namelijk die ‘gelukkigen’. De natuurlijke staat, waarover hij spreekt, is iets wat we al bezitten. Hoe verward of verloren we ons ook voelen, deze staat van gelukzaligheid is altijd binnen handbereik.

Laat je leven en verwarring voor wat ze zijn

Het kan soms voelen alsof ons gecompliceerde en verwarde leven ons volledig in beslag neemt, alsof we er geen controle over hebben. Maar: we hebben een keuze. We kunnen ervoor kiezen om ons niet te laten meeslepen door verwarring, door een moment van rust te creëren tussen ervaring en actie.

Hoe doe je dat?

Door je persoonlijke verwarring of problemen onder de loep te nemen, kun je net genoeg afstand creëren om uit de benauwde tunnel van je gedachten te stappen. Wanneer je naar je problemen kijkt met een zekere afstand, ontstaat er ruimte en openheid. Deze ruimte biedt de vrijheid om te kiezen hoe je wilt reageren, in plaats van simpelweg slachtoffer te zijn van de situatie.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een man vertelt over zijn vakantie in Engeland:

‘In het begin van onze vakantie raakte ik behoorlijk uit mijn doen door de omstandigheden. Het regende veel, de camping was slecht en ik kon mijn weg niet vinden. Ik werd chagrijnig en onrustig. Dit bleef een tijdje zo doorgaan, tot ik besloot om alleen te gaan wandelen. Tijdens die wandeling realiseerde ik me dat het probleem niet was wáár ik was of hóe het was, maar hoe ík ermee omging. Door te erkennen dat mijn onrust en hoge verwachtingen me ongelukkig maakten, ontstond er ruimte. Ik kon weer genieten en er meer zijn voor mezelf en mijn naasten.’

Deze man heeft zijn situatie vanuit een ander perspectief bekeken en zo de negatieve spiraal doorbroken. Hij koos ervoor om zijn focus te verleggen van de omstandigheden naar zichzelf, waardoor hij weer in staat was om te genieten.

Vrij rusten in het hier en nu

Longchenpa noemt dit ‘vrij rustend’. Vanuit een ontspannen vrijheid handel je niet vanuit een persoonlijke tunnel, maar vanuit je natuurlijke staat. Je bent aanwezig zonder oordeel, zonder jezelf of de situatie te labelen als goed of fout. In plaats van dat het leven een worsteling is, wordt het een realisatie die besloten ligt in de dingen zelf. Dit is puur geluk, puur plezier.

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.