Wat is een burn-out
De term burn-out is alomtegenwoordig. Maar wat is een burn-out nu echt? Want iedereen voelt zich wel eens futloos en opgebrand, maar wanneer spreek je dan over burn-out?
Burn-out = chronische overbelasting
Je kampt al geruime tijd met spanningsklachten, je voelt je uitgeput en weet niet meer hoe je je batterijen oplaadt. Bij een burn-out ben je fysiek, emotioneel en mentaal uitgeput. De oorzaak? Chronische stress door een te langdurige en te hoge werklast. Een burn-out behandelen, vraagt dan ook tijd én deskundige begeleiding. Lees er alles over.
Wat is een burn-out niet?
Velen spreken erover zonder zich de vraag te stellen ‘wat is een burn-out?’. Verwar een burn-out niet met een depressie. Bij een burn-out kamp je met verstoorde energiebanen, maar toon je wel nog interesse in niet-werk gerelateerde zaken. Een depressie is een stemmingsstoornis waardoor niets nog je interesse kan opwekken.
In beide gevallen ben je prikkelbaar en voel je je emotioneel uitgeput. Kamp je met een burn-out? Dan staat je energieniveau op een laag pitje.
Wat is een burn-out: symptomen
Om te weten wat een burn-out is, moet je de symptomen kennen en herkennen. We zetten de voornaamste op een rijtje:
- lichamelijk: duizeligheid, hoofdpijn en hartkloppingen
- geestelijk: gevoelens van lusteloosheid, frustratie en angst, concentratieproblemen
- emotioneel: onverschilligheid, cynisme en agressie
Zelfvertrouwen herstellen
Je eerste opdracht? Aanvaarden dat wat jou kwelt, een burn-out is. Pas daarna kun je echt beginnen te werken aan je herstel.