Word je voortdurend afgeleid? In vijf stappen naar focus en meer energie

, , , ,
psycholoog duffel

Het is pas gedoe

als je er een gedoe van maakt.

Mindful Netwerk

We worden per dag gemiddeld 240 keer onderbroken door externe factoren. De snelheid en van die voornamelijk digitale prikkels neemt ook almaar toe. Je focus bewaren is dan ook een grote uitdaging omvang, die je broodnodig de baas moet blijven. Dat vindt psycholoog en focusexpert Mark Tigchelaar, die in zijn boek “Focus Bites” inzoomt op de risico’s van steeds verslappende aandacht voor je hersenen en advies geeft over hoe je je ertegen kunt wapenen. (Bron: HLN – Thomas Rosseel – 17/10/2022)

Afleiding is een energielek: de energie en tijd die je er aan geeft, ben je kwijt. Geregeld hoor ik van klanten dat het een manier is om lastige zaken te vermijden. Zaken zoals:

  • Dat moeilijke gesprek met je collega, partner, kind, vriend.
  • Het beantwoorden van die lastige mail.
  • Beginnen solliciteren.
  • Thuis zijn door ziekte, ontslag of burn-out.
  • Je eenzaam voelen na verlies van je job of een dierbaar iemand.

Zo worden we goed in het vermijden van lastige zaken, verliezen we energie en vluchten we van de moeilijkheden waarmee we te maken hebben.

Afleiding werkt niet

We willen weg lopen van pijn, ongemak of moeilijkheden. Afleiding is een goede manier om even hiermee niet geconfronteerd te moeten worden. Het geeft tijdelijk opluchting. Als de afleiding blijft duren, glijden we af naar een leven van vluchten. Zo vermijden we om onder ogen te zien wat er aan de hand is en om er mee om te gaan.

Dat is jammer. Want: we groeien juist door om te gaan met de lastige zaken van het leven. Het maakt ons een mooiere mens die vaardig leert omgaan met uitdagingen.

In 5 stappen uit de afleiding en naar meer energie

Stap 1: Sta stil en kijk: Wat doe ik nu?

Sta tijdens de dag verschillende keren stil en vraag jezelf af: Wat ben ik nu aan het doen? Bijvoorbeeld: mijn e-mails beantwoorden, fruit eten, surfen op het internet. Zo word je je bewust van het hier en nu.

Stap 2: Wat vermijd ik?

Als dingen moeilijk zijn, zoeken we afleiding, we vluchten en vermijden. Als je stil staat en kijkt, vraag jezelf af wat je vermijdt. Bijvoorbeeld: je surft wat rond op internet om het verdriet over je ontslag niet te moeten voelen. Of je werkt volhardend aan het opruimen van een kast om de zorgen over de ziekte van je moeder van je af te kunnen zetten. Of je werkt een taak perfect af om die andere moeilijke taak nog even uit te stellen. Benoem wat je vermijdt, zonder oordeel.

Stap 3: Blijf aanwezig bij wat je vermijdt

Neem de tijd om te gaan zitten en rustig te ademen. Laat toe wat je vermijdt en wat je daarbij voelt en ervaart. Observeer wat er met je lichaam gebeurt en observeer je gedachten. Laat het gebeuren en laat het toe. Zo laat je de angst los voor wat je niet durft te voelen. Alleen al door dit toe te laten, ervaar je dat de moeilijkheid of het ongemak niet het einde van de wereld is en ga je het als vanzelf meer kunnen toelaten.

Stap 4: Beslis wat je wil of kan doen

Nu je weet wat je vermijdt, en ziet dat het niet zo groot is als je dacht, kan je kijken en beslissen wat je wil of kan doen. Je bent verdrietig over je ontslag en kan nadenken over welk werk je graag wil gaan doen. Je maakt je zorgen over je zieke moeder en brengt haar een spontaan bezoek. Je neemt alvast de moeilijke taak vast en maakt een stappenplan om ze aan te pakken.

Stap 5: Geef jezelf een schouderklopje

Bekrachtig de vorige stappen en geef jezelf een schouderklopje. De positieve vibe verhoogt je energie.

Meer energie door moeilijkheden niet langer te vermijden

We denken onze energie te sparen door afleiding te zoeken en ze niet te steken in de moeilijkheden, pijn of ongemak die we ervaren.

Door het ongemak, de pijn of moeilijkheden niet langer te vermijden en ze onder ogen te zien, krijgen we meer energie om er juist mee om te gaan. De energie die we steken in het weg lopen ervan, komt vrij en kunnen we gebruiken bij het omgaan met wat we vermijden.

Je behoudt je focus, zet stappen vooruit, krijgt dingen gedaan en pakt situaties aan. Zo ben je meer gewapend om veerkrachtig met uitdagingen om te gaan en verlies je niet langer energie aan wat je afleidt.

Wil jij meer focus?

In mijn coachings leer ik je om niet langer afleiding te zoeken en op een veerkrachtige manier om te gaan met moeilijkheden. Via de contactpagina maak je een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.